A XI-a ediție a Conferinței Internaționale ABA, organizată de Asociațiile HELP Autism și Autism Voice, în parteneriat cu ABA Institute România, va avea loc online pe 21 și 22 octombrie, aducând împreună specialiști cu renume mondial, care vor împărtăși din experiența lor informații de actualitate din domeniul sănătății psiho-emoționale, studii, precum și cele mai eficiente practici din analiza aplicată a comportamentului.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în lume trăiesc aproximativ un miliard de persoane care prezintă o formă de dizabilitate. În ceea ce privește afecțiunile neuropsihice, în Europa trăiesc peste șapte milioane de persoane cu tulburări din spectrul autist. Participarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii este sensibil mai redusă față de cea a persoanelor neurotipice. Doar 10% dintre adulții diagnosticați cu autism au un loc de muncă (conform Autism Europe), iar în România se estimează că procentul persoanelor cu autism care lucrează este sub 1%. În plus, persoanele cu autism realizează printre cele mai mici venituri, ceea ce conduce la o independență mai scăzută a acestor persoane – 75% dintre adulții cu autism locuiesc cu părinții, față de 16% dintre persoanele cu dizabilități.
În ciuda obligațiilor de a angaja cel puțin 4% persoane cu dizabilități în companiile cu peste 50 de angajați și a facilităților fiscale existente, integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități rămâne o provocare atât pentru companii, cât și pentru potențialii angajați și aparținătorii acestora. Există totuși și excepții.
Pornind de la nevoi reale, ediția din acest an a Conferinței Internaționale ABA propune discuții despre tranziția spre viața de adult a adolescenților diagnosticați cu autism, precum și integrarea pe piața muncii în viziunea unor lectori precum: Gregory Hanley, Connie Kasari, Peter Gerhard, William Heward, Jill C. Dardig, Jonathan Tarbox, Dorothea Lerman, Maria Rebollar, Mishka Sibert, Amy Gravino, Feliciea Jibson, Lylian Campbell și alți reputați profesori și practicieni, alături de 24 de lectori români.
În cadrul evenimentului, Daniel Tammet, autorul bestseller-ului „Born on a Blue Day”, savant și speaker inspirațional, diagnosticat cu sindromul savantului, își va lansa cartea în traducere românească. Cartea „Născut într-o zi albastră: În mintea nemaipomenită a unui savant cu autism” propune o călătorie în mintea fascinantă a unui geniu în viață, ghidată de însuși autorul cărții. Daniel Tammet este unul dintre puținii oameni cu sindromul savantului, o afecțiune extrem de rară care îi oferă capabilități mintale inimaginabile, de pildă, acesta vede numerele ca forme, culori și texturi, iar atunci când are o zi grea calculatul în minte îl liniștește. Tammet reușește să învețe să vorbească fluent limbi străine în numai o săptămână, iar în anul 2014 a stabilit un record numind peste 22.000 de cifre din pi (π) în peste 6 ore.
,,Cu tot respectul pentru Stephen Hawking, Bill Gates și alți laureați ai premiului Nobel, dar cea mai remarcabilă minte de pe planetă în acest moment îi aparține lui Daniel Tammet”, a afirmat Wook Kim, Entertainment Weekly.
Capabil să ducă o viață independentă, Daniel Tammet explică în fascinanta și inspiraționala carte „Născut într-o zi albastră” cum este să fii special, oferind o imagine profundă asupra ceea ce ne face oameni – mintea. Tradusă în limba română de Oana Văsieș, reeditată și tipărită în 1.500 de exemplare în colecția AHA Books a Asociației HELP Autism, cartea va fi disponibilă în rețelele marilor librării din țară, precum și în magazinul online al Asociației Help Autism.
Deschizând dialogul despre mințile diverse către publicul larg, evenimentul de lansare va fi transmis online, LIVE, în prezența celor peste 400 de participanți la conferință, precum și pe pagina de Facebook HELP Autism, sâmbătă, 22 octombrie, începând cu ora 11:15.
Conferința ABA reprezintă cel mai important eveniment din Sud-Estul Europei dedicat terapiei comportamentale aplicate. Conferința va fi acreditată în România de către Colegiul Psihologilor, iar la nivel internațional de către Behavior Analyst Certification Board.